ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
xrisimes-symvoules. blogspot.gr

ΓΛΥΚΑΚΙΑ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
************************

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 12 ΚΡΕΜΕΣ:

2 Πορτοκάλια.
8 Αυγά.{2 ολόκληρα και 6 μόνο κρόκους}
 1/2 Κούπα ζάχαρη.
1 Κούπα γάλα.
3 Κούπες κρέμα γάλακτος.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ: 
*******************
Τρίβουμε τα πορτοκάλια και πέρνουμε το ξύσμα.
Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά{2 ολόκληρα και 6 μόνο κρόκους}.
Ρίχνουμε και χτυπάμε και τη ζάχαρη.
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.{Άν είναι ζεστό τα αυγά θα ψηθούν}.
Προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στο γάλα, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς.
* Μοιράζουμε το μίγμα στα μπολάκια {12 μπολ}.
** Σε ένα βαθύ ταψί βάζουμε 2 δάχτυλα νερό και τοποθετούμε μέσα τα μπολάκια.
*** ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ Στους 150 βαθμούς.
ΨΗΝΟΥΜΕ Για 50 λεπτά-{Μέχρι να πήξει η κρέμα και στο κέντρο να είναι ελαφρώς μαλακιά}.
**** Βγάζουμε τα φορμάκια απ'το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο.
ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΚΡΥΑ.




ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ


ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

250γρ.Μπισκότα γλυκά.

200γρ. Βούτυρο ανάλατο.

2 Λεμόνια {το χυμό μόνο.}

395γρ. Ζαχαρούχο γάλα.

2 Φύλλα ζελατίνης.

85γρ. Ζελέ σκόνη βατόμουρου.

ΣΕ ΤΑΨΙ 20Χ30 ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ.

ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ-ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ.

ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ

ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ 30 ΛΕΠΤΑ ή ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΕΙ.

ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΣΤΟ ΤΑΨΙ.
Βάζουμε το χυμό του λεμονιού και το συμπυκνωμένο γάλα σε ένα κατσαρολάκι με 185ml νερό - σε μέτρια φωτιά. 
Bράζουμε για 5 λεπτά.

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΕΛΑΤΙΝΗ ΣΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 5 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΕΙ.

Βγάζουμε από το νερό, τη ζελατίνη και την ανακατεύουμε, στο μείγμα του γάλακτος μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί. 
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στη βάση των μπισκότων και το βάζουμε πάλι στο ψυγείο. 
ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

 *** ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΕΛΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. 
Περιχύνουμε το ζελέ, πάνω από το μείγμα του γάλακτος.

 *** 3 - 4 ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ.


ΑΤΟΜΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ Για 4 Μερίδες
 1/2 φλιτζάνι (125 ml) γάλα.
 1/2 φλιτζάνι (125 ml) κρέμα γάλακτος.
 3 1/2 κουταλιές της σούπας. (50 γρ) ζάχαρη.
 1 φύλλο ζελατίνη (5 γρ).


ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη να βράσουν.
Εν τω μεταξύ, βάζουμε τη ζελατίνη σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 5 λεπτά.

Βγάζουμε και στραγγίζουμε τη
ζελατίνη.

Τη ρίχνουμε στο μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην σχηματίσει, αφρό.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες.
 Δοκιμάζουμε γαρνίρισμα με σοκολάτα, με καραμέλα ή με μια σάλτσα φρούτων. 
{Γίνεται με φράουλες, ακτινίδια, αχλάδια}.
 Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα φουντούκια 
ή φιστίκια {ανάλατα}.

 Χρόνος Παρασκευής: 20 λεπτά 
Ξεκούραση: 4 ώρες 







PANNA COTTA Με Σάλτσα Φράουλας.

ΥΛΙΚΑ:
2 Κούπες κρέμα γάλακτος.
1 Κούπα γάλα.
2 Κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας.
2  Ζελατίνες.
4 Κουταλιές της σούπας νερό.
3 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
1 ¼ Κούπας φράουλες.
1 Κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
1 Κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
½ Κουταλάκι του γλυκού άμυλο καλαμποκιού.
1 Κουταλιά της σούπας νερό.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Σε μπολ με τις 4 κουταλιές του νερού βάζουμε στη ζελατίνη.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια και βράζουμε, σε μέτρια φωτιά.
Όταν η κρέμα βράσει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη.

ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ.

Ρίχνουμε το μείγμα, σε μπολάκια.
Τα σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Για τη σάλτσα φράουλας: προσθέτουμε τις φράουλες τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μίξερ και ανακατεύουμε καλά.
Σουρώνουμε το μείγμα και το βάζουμε σε ένα τηγάνι πάνω στη φωτιά.
Σε μπολ ανακατεύουμε αλεύρι καλαμποκιού, με νερό
Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το μείγμα καλαμποκάλευρου και νερού, στο μείγμα φράουλας
Όταν αρχίζει να πίζει, το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Προσθέτουμε τη σάλτσα φράουλας, όταν είναι κρύα.


ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ = 125-140



ΖΕΛΕΔΑΚΙΑ ΤΡΙΧΡΩΜΑ - TRICOLORE

Πέρνουμε 3 κουτιά ζελέ - διαφορετικού χρώματος.
Ανοίγουμε και φτιάχνουμε το πιο ανοιχτόχρωμο.
{Πορτοκάλι.}
Ρίχνουμε το ζελέ σε φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Τώρα φτιάχνουμε το δεύτερο χρώμα.
{Φράουλα.}
Το ρίχνουμε στη φόρμα, πάνω στο βατόμουρο και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
Τώρα φτιάχνουμε το πιο σκούρο χρώμα.
{Φρούτα του δάσους.}
Το ρίχνουμε και αυτό στη φόρμα και το βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα, μέχρι να πήξει.









ΜΠΛΕ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΛΙΚΕΡ.



ΥΛΙΚΑ:

500 Γραμ. λευκή κρυσταλική ζάχαρη.

60 Γραμ. κορν-φλάουρ + λίγο ακόμη.

2 Κουταλάκια φρέσκο χυμό λεμονιού.

25 Γραμ. φύλλα ζελατίνης.

75 ml ροδόνερο.

75 ml Λικέρ κουρασάο μπλε. 

{BLUE CURACAO LIQUEUR}

 

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ:

* Λαδώνουμε ένα ταψί 32x25 εκατοστών περίπου.

* Σε ένα μπολάκι με κρύο νερό βάζουμε τα φύλλα της ζελατίνης, για 5 λεπτά.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ:

Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη - το χυμό του λεμονιού - το ροδόνερο 

και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί όλη η ζάχαρη.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το λικέρ με το κορν-φλάουρ και 

ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να μην υπάρχουν σβόλοι.

Προσθέτουμε τη ζελατίνη και ρίχνουμε και το σιρόπι.

Ρίχνουμε το μίγμα στη κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να βράζει 

χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά 

ανακατεύοντας συνεχώς.

Στη συνέχεια αδιάζουμε το προιόν στο ταψάκι και το αφήνουμε 

να κρυώσει για 6-8 ώρες

Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια




 ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ.


ΓΙΑΟΥΡΤΙ - ΤΑΧΙΝΙ - ΜΕΛΙ.

Για μία μερίδα - 200 γραμμάρια.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Χρησιμοποιούμε 0% λιπαρών, σε ποσοστό 75%.

Δηλαδή 150 γραμμάρια.

ΤΑΧΙΝΙ:17,5%.

Δηλαδή 35 γραμμάρια.

 ΜΕΛΙ:7,5%.

Δηλαδή 15 γραμμάρια.

*** ΜΕ ΤΟ ΤΑΧΙΝΙ ΕΧΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ 

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΠΑΡΩΝ.

0 σχόλια: